TESTY DIETETYCZNE – NIETOLERANCJE POKARMOWE – TYLKO NA ZAMÓWIENIE

Istnieją pokarmy, które mogą negatywnie wpływać
na twoje zdrowie i samopoczucie.
Nowy, naturalny sposób wspomagania leczenia.

„Co dla jednego jest pokarmem , jest trucizną dla drugiego”
Lukrecjusz

diataProdukty spożywcze występujące w naszej diecie coraz częściej powodują niekorzystne reakcje organizmu, które przyczyniają się do powstawania problemów zdrowotnych. Występujące objawy trudno jest powiązać ze spożytym pokarmem, gdyż są oddalone w czasie i mogą wystąpić dopiero po 3 dniach od konsumpcji. Obecnie szacuje się, że ponad 48% populacji odczuwa objawy nietolerancji pokarmowej ale nie potrafi zidentyfikować produktów powodujących dolegliwości.
Ponieważ nietolerancje mają wpływ również na skórę, w Angelium postanowiłyśmy zająć się testami aby wspomóc pielęgnację odpowiednim żywieniem.

Kilka słów przybliżenia tematu.

NIETOLERANCJA POKARMOWA – jest wynikiem stopniowego tworzenia się kompleksów antygen-przeciwciało, które są odkładane lokalnie w tkankach i powodują przewlekły, uogólniony stan zapalny. Kompleksy te są odpowiedzialne za opóźnione występowanie objawów od kilku godzin do kilku dni po spożyciu określonego produktu. Do objawów należą: niepokój, depresja, zespół jelita drażliwego, bóle głowy/migreny, zmęczenie, nadciśnienie, egzema, astma, bóle stawów, problemy z nadwagą, oraz fibromialgia. W zależności od stopnia nietolerancji, określone pokarmy eliminujemy z jadłospisu na okres 3,6 lub12 miesięcy, a po ustąpieniu objawów, stopniowo, ponownie je wprowadzamy.
Osoby, których objawy mogą być powiązane z nietolerancją pokarmową, często spotykają się z niewłaściwą diagnozą lub stwierdzeniem, że to musi być stres bo wyniki badań nie wskazują na żadną jednostkę chorobową lub najchętniej wrzuca się takie objawy do worka z napisem „Zespół jelita drażliwego”. A tymczasem wystarczy wykluczyć szkodliwe pokarmy, takie jak pszenicę, jajka, drożdże, cytrusy itd., by uzyskać poprawę zdrowia i samopoczucia. Możemy mieć nietolerancje na jeden produkt ale i na kilka. Dokładnych danych dostarczy nam test wykonany za pomocą badania krwi włośniczkowej z palca. Test trwa 40 minut więc wyniki na podstawowe 59 pokarmów poznajemy od razu. Jedynie ich interpretacja może zająć chwilę by pacjent wiedział jak postępować w zależności od wykluczanych pokarmów oraz jak zaplanować swój jadłospis by dieta była zbilansowana i całościowa.
Wśród znanych mi badanych osób, poprawa samopoczucia,szczególnie u dzieci, następowała już po tygodniu od odstawienia nietolerowanych potraw, a po trzech miesiącach bywało, że dana jednostka chorobowa ustępowała całkowicie.
Warto więc wykonać taki test, by być świadomym, czy wszystkie smakołyki nakładane na talerz, faktycznie służą naszemu zdrowiu.

CENNIK

 

wróć ->