TESTY DIETETYCZNE – NIETOLERANCJE POKARMOWE

Istnieją pokarmy, które mogą negatywnie wpływać
na twoje zdrowie i samopoczucie.
Nowy, naturalny sposób wspomagania leczenia.

„Co dla jednego jest pokarmem , jest trucizną dla drugiego”
Lukrecjusz

diataProdukty spożywcze występujące w naszej diecie coraz częściej powodują niekorzystne reakcje organizmu, które przyczyniają się do powstawania problemów zdrowotnych. Występujące objawy trudno jest powiązać ze spożytym pokarmem, gdyż są oddalone w czasie i mogą wystąpić dopiero po 3 dniach od konsumpcji. Obecnie szacuje się, że ponad 48% populacji odczuwa objawy nietolerancji pokarmowej ale nie potrafi zidentyfikować produktów powodujących dolegliwości.
Ponieważ nietolerancje mają wpływ również na skórę, w Angelium postanowiłyśmy zająć się testami aby wspomóc pielęgnację odpowiednim żywieniem.

Kilka słów przybliżenia tematu.

NIETOLERANCJA POKARMOWA – jest wynikiem stopniowego tworzenia się kompleksów antygen-przeciwciało, które są odkładane lokalnie w tkankach i powodują przewlekły, uogólniony stan zapalny. Kompleksy te są odpowiedzialne za opóźnione występowanie objawów od kilku godzin do kilku dni po spożyciu określonego produktu. Do objawów należą: niepokój, depresja, zespół jelita drażliwego, bóle głowy/migreny, zmęczenie, nadciśnienie, egzema, astma, bóle stawów, problemy z nadwagą, oraz fibromialgia. W zależności od stopnia nietolerancji, określone pokarmy eliminujemy z jadłospisu na okres 3,6 lub12 miesięcy, a po ustąpieniu objawów, stopniowo, ponownie je wprowadzamy.
Osoby, których objawy mogą być powiązane z nietolerancją pokarmową, często spotykają się z niewłaściwą diagnozą lub stwierdzeniem, że to musi być stres bo wyniki badań nie wskazują na żadną jednostkę chorobową lub najchętniej wrzuca się takie objawy do worka z napisem „Zespół jelita drażliwego”. A tymczasem wystarczy wykluczyć szkodliwe pokarmy, takie jak pszenicę, jajka, drożdże, cytrusy itd., by uzyskać poprawę zdrowia i samopoczucia. Możemy mieć nietolerancje na jeden produkt ale i na kilka. Dokładnych danych dostarczy nam test wykonany za pomocą badania krwi włośniczkowej z palca. Test trwa 40 minut więc wyniki na podstawowe 59 pokarmów poznajemy od razu. Jedynie ich interpretacja może zająć chwilę by pacjent wiedział jak postępować w zależności od wykluczanych pokarmów oraz jak zaplanować swój jadłospis by dieta była zbilansowana i całościowa.
Wśród znanych mi badanych osób, poprawa samopoczucia,szczególnie u dzieci, następowała już po tygodniu od odstawienia nietolerowanych potraw, a po trzech miesiącach bywało, że dana jednostka chorobowa ustępowała całkowicie.
Warto więc wykonać taki test, by być świadomym, czy wszystkie smakołyki nakładane na talerz, faktycznie służą naszemu zdrowiu.

CENNIK

Testy podstawowe Food Decetive wykonujemy w salonie i po 40 minutach znamy już wynik co do 59 podstawowych pokarmów 550zł). Testy Print 110(1150zł) i Print 220(1550zł) to już skomplikowane badania i je wysyłamy do laboratorium po pobraniu krwi.

wróć ->